پر بازدیدترین
خبر های ورزشی
آمار سایت
امروز
-1
دیروز
-1
هفته
-1
ماه
-1
کل
-1
 
کد مطلب: 119182
«بچه پولدارها» با اقتصاد ايران چه مي کنند؟
تاریخ انتشار : 1393/07/19 12:45:34
نمایش : 1865
بررسي هاي مرکز آمار ايران نشان مي دهد، فاصله اولين دهک درآمدي با آخرين دهک درآمدي چيزي حدود سالي ۴۰ ميليون تومان است.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، ميني بوس قديمي پر است از دانش آموزان سال چهارم دبيرستاني در جنوب شرق تهران؛ جوان هايي ۱۷،۱۸ ساله که قرار است يک اردوي تفريحي را در ارتفاعات کُلک چال بگذرانند. در ميني بوس خبري از سر و صداي دختران دبيرستاني نيست، راننده براي ميان بر زدن از کوچه هاي سبز و آرام شمال تهران مي گذرد و بچه ها دو نفر دو نفر زل زده اند به شيشه ي کنار صندلي هاي شان. شيشه هايي که از پشت آن نماي خانه هاي ويلايي مجللي پيداست، از آن خانه ها که حتي شاه زاده ي سوار بر اسب سفيد روياي اين دخترکان هم ندارد. دختري که پدرش جانباز است و همراه مادر و سه برادرش در واحد اجاره اي ۵۰ متري زندگي مي کند، به دوست کنار دستي اش مي گويد:«اگر اين ها در اين خانه ها زندگي مي کنند، ما دقيقاً چه کار مي کنيم؟!» سؤال او به جواب نمي رسد تا کمي بعد از پشت شيشه ي گوشي خودش به داخل اين خانه ها و اعياني تر از اين ها خيره شود، جوان هايي حقيقي را که در صفحه اي مجازي سبک زندگي شان را به نمايش گذاشته اند، بي واسطه ببيند و بيشتر به زندگي و جواني خودش شک کند؛ حيرت زده از فاصله اي بسيار فراتر از دو ساعتي که آن روز با ميني بوس از محله ي خودش تا محله ي آن ها در يک شهر طي کرده بود.

صفحه ي «بچه پول دارهاي تهران» يا « Rich kids of Tehran» ۴ هفته پيش متولد و پس از آن که در شبکه هاي ماهواره اي معرفي شد روز به روز فالوِر يا دنبال کننده هاي بيشتري پيدا کرد، تا بيش از ۹۰ درصد ديگر از اقشار جامعه به تماشاي زندگي آن ها در خانه ها و برج هاي آن چناني بنشينند و از تهمت و ناسزا گرفته تا تعريف و تحسين نثارشان کنند. نيازي نبود منتقدان از فقيرترين ها و دهک هاي اول و دوم کشور باشند، جوان هايي که خانواده هاي شان در دهک هاي مياني جاي مي گيرند بيش ترين معترضان و منتقدان را تشکيل مي دادند.

طبق گزارش مرکز آمار ايران ۶۶ درصد از خانواده هاي ايراني در واحد هاي زير ۱۰۰ متر زندگي مي کنند که از اين ميزان ۲۲ درصد واحدي کمتر از ۶۰ متر دارند. به اعتقاد کارشناسان اجتماعي وقتي قاطبه ي متوسط جامعه براي اولين بار با نمايشگاه زندگي ۰.۲۷ درصد از دهک دهمي ها که وسعت خانه هاي آن ها بالاي ۵۰۰ متر است مواجه مي شوند، طبيعي است واکنش هاي منفي زيادي داشته باشند.در يکي از کامنت هاي اين صفحه نوشته شده:«ثروت زيباست اما تنها زماني که تقسيم شده باشد. انباشت ثروت، دزديدن آن را موجه مي کند. اگر باز پس گرفتن سهم ما از شما اسمش دزدي است پس ما دزديم. آن چه که در دستان شماست ريشه در فلاکت چندين سال فشار و درد اقتصادي طبقات فرو دست و فراموش شده دارد.»

بچه پول دارها تنها عکس خانه هاي شان را براي اينکه به دنيا تصوير ديگري از ايران نشان دهند پست نکرده اند، از پورشه و هواپيماي شخصي گرفته تا ساعت هاي رولکس و غذاهاي اشرافي و عجيب و غريب در نمايشگاه سبک زندگي شان خودنمايي مي کرد. بانک مرکزي در سال ۹۰ گزارش داده بود که خانوارهاي دهک دهم سالانه بيش از يک ميليون و ۴۰۲ هزار تومان و دهک اول ۳۴ هزار تومان براي فست فود خرج مي کنند. اين گزارش نشان مي دهد پولدارترين قشر کشور ۴۱ برابر بيشتر از ضعيف ترين قشر براي رستوران و هتل هزينه مي کنند. طبيعي به نظر مي رسد که با يک موج رسانه اي برنامه ريزي شده اين تفاوت ها از محدود شدن در آمار و ارقام بي احساس خارج شود و احساس اکثريت متوسط را برانگيزد.

صفحه ي بچه پول دارها در يکي دو هفته ي اخير پر بحث ترين موج شبکه هاي اجتماعي بود. در حالي که بسياري از کاربران نقدهاي تند و تيزي را روانه ي آن ها مي کردند، بسياري ديگر از افراد و به خصوص نخبگان اجتماعي در پست هايشان منتقدان را هدف مي گرفتند و معتقد بودند نبايد از ديدن خوشي و رفاه زندگي ديگران برآشفت، و ثروت مندي و در رفاهي بي درد زندگي کردن را مذموم دانست. افزايش روز به روز مخاطبان و منتقدان پول دارهاي تهراني تا جايي گسترش پيدا کرد که روز گذشته به فاصله ي کم تر از ۱۰ ساعت تعداد فالوِر يا دنبال کننده­ هاي آن از ۶۰ هزار به ۹۷ هزار و۵۰۰ نفر رسيد. درست در همان لحظه ها بود که اداره کننده يا اداره کننده هاي صفحه سريعاً به حذف ۱۹۰ پست خود دست زدند و وقتي به صفر رسيد به انگليسي پيام گذاشتند:«در حال حاضر اين صفحه به دليل حجم عظيم تبليغات کاذب بسته شده» دليل غيرموجه و ترديد برانگيزي که آن ها تبليغات کاذب ناميدند از سرمقاله ي روزنامه ي کيهان گرفته تا رسانه هاي معتبر خارجي را به خود اختصاص داده بود. رسانه هايي که معتقد بودند اين عکس ها نشان مي دهد تحريم ها زندگي تمام ايرانيان را با مشکل مواجه نکرده و براي بعضي ها اوضاع برعکس بوده است. روزنامه ي نيويورک پست آمريکا نيز در گزارشي تصويري از اين صفحه نوشته بود:« تصاوير مشابه است. فرقي نمي کند که در آمريکا باشي يا در ايران اگر جزء آن يک درصد ' اولترا پولدارها' باشي زندگي ات در هر جاي دنيا شبيه به هم است.» حالا موج مجازي اين صفحه کمي فروکش کرده، اما حکايت واقعي شباهت بچه پول دارهاي تهران به آمريکايي ها، و تفاوت هايي با فاصله هاي کهکشاني از هم شهري ها و هم وطنان خودشان، کساني که از پشت شيشه ها نگاه شان مي کنند، هم چنان باقي است.

بررسي هاي مرکز آمار ايران نشان مي دهد، فاصله اولين دهک درآمدي با آخرين دهک درآمدي چيزي حدود سالي ۴۰ ميليون تومان است. يعني دهک اول که کم درآمد ترين گروه کشور محسوب مي شود، به طور متوسط سالي ۴ ميليون و ۵۰۰ تومان درآمد دارد و دهک دهم که پردرآمدترين گروه است، سالي چهل و سه ميليون و ۵۸۰ هزار تومان بدست مي آورد. البته دهک هشتم و نهم هم فاصله زيادي تا پردرآمدترين گروه دارند. به طوري که آنها، هر کدام به ترتيب با درآمد ۲۰ و ۲۵ ميليون توماني در سال نصف دهک دهم درآمد به دست مي آورند. با تقسيم درآمد آنها به ۱۲ ماه سال، تقريبا دهک هشتم و نهم، ماهي يک و نيم تا دو ميليون تومان بدست مي آورند.

بررسي ها تاييد مي کند دهک دهم درآمدي که ثروتمندترين اقشار ايران را در دل خود جايي داده است، ۲ ميليون نفر جمعيت دارند. براين اساس ۲ درصد از جمعيت ايران را ثرتمندان تشکيل مي دهند. طي هفته هاي گذشته و پس از راه اندازي صفحات اجتماعي در فضاي مجازي، ۲ درصد جمعيت ايران به صدر اخبار آمده اند. ۲ درصدي که پيش از اين چندان تمايلي براي نمايش ثروت خود نداشتند.
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
شهرستان فارسان در یک نگاه
شهرستان فارسان در يک نگاه

خبرنگار افتخاري
خبرنگار افتخاري

آخرین اخبار
اوقات شرعی
google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html google-site-verification=sPj_hjYMRDoKJmOQLGUNeid6DIg-zSG0-75uW2xncr8 google-site-verification: google054e38c35cf8130e.html